Produkce medu loni v ČR klesla meziročně o zhruba 40 procent na 4997 tun. Rok předtím byl pokles “jen” osm procent. Za tok 2020 jde přitom o nejhorší výsledek minimálně od vzniku ČR v roce 1993, kdy tyto údaje shromažďuje ministratvo zemědělství. Pamětníci mezi včelaři tvrdí, že jde dokonce o nejhorší rok za poslední půl století. Na vině není jen koronavirus, ale i počasí a další vlivy. Jaký vliv bude mít letošní meziokresní lockdown, se teprve ukáže, i když je včela považovaná za hospodářské zvíře, a včelaří tak mají výjimku pro cestování mezi okresy.
Počet kmenových včelstev meziročně přitom klesl jenom o 3000 na 642.000. Podle předsedkyně Českého svazu včelařů Jarmily Machové zimu nepřežila až pětina včelstev, včelaři však poté často tvořili oddělky, které se do počtu nových včelstev započítaly. “Oddělky jsou ale také na úkor medu, není z toho žádný užitek,” dodala předsedkyně. Podle ní šlo o velmi špatnou sezonu, kdy na jaře hodně pršelo, včely tak nemohly létat v čase, kdy potřebují sbírat pyl. Navíc podle ní byla na ně zima. V létě se pak ve velkém množství rojily. “Když se vám vyrojí, tak vám také nedají užitek,” vysvětlila Machová. Nakonec podle ní prakticky vůbec nebyl medovicový med.
Některé včelařské organizace tvrdí, že úhyny byly i horší. “Na jaře 2020 byl úhyn včelstev okolo 60 procent, letos je predikce úhynů v rozmezí okolo 30-35 procent podle lokality,” popsal Kamil Kurtin z Asociace profesionálních včelařů.
Nižší produkce medu z předchozího roku nemá podle Milana Špačka z firmy Medokomerc vliv na ceny. U včelařů se podle něj pohybuje mezi 150 až 200 korunami za kilogram, v obchodech mezi 130 až 180 Kč podle sezónních a slevových akcí. Cena medu v ČR je ale podhodnocená, v některých sousedních státech je o několik desítek korun vyšší, dodal. Paradoxně, přestože chuť Čechů po medu nijak extra neklesá a produkce ano, cena medu se stále rok od roku snižuje. I navzdory větším nákladům.
Nejvíce medu se do ČR loni dovezlo z Ukrajiny, šlo o více než 1000 tun. Následovalo Slovensko a Moldavská republika. “Dovozové medy jsou podrobeny přísným laboratorním testům a kontrolám ze strany Státní veterinární správy. Pro českého spotřebitele představují dovozové medy možnost obohacení jídelníčku díky rozdílné chuti, barvě, složení či době krystalizace. Složení míchaných medů pochází z Německa, které patří v konzumaci medu ke světové špičce,” dodal Špaček. Spotřeba medu předloni v ČR činila zhruba 0,9 kilogramu, meziročně klesla o 2,2 procenta. V roce 2010 byla 0,7 kg na osobu.
Podobné
Neobvyklé chutě exotických kuchyní, které byste měli vyzkoušet
Kouzlo fermentace: Jak probiotické potraviny mění náš jídelníček
Jak se čokoláda proměňuje v časové ose od starověkých civilizací po moderní gastronomii