16. 10. 2021
Domů » Medvědí česnek: kde a kdy ho sbírat, jak uchovat a co z něj uvaříme

Medvědí česnek: kde a kdy ho sbírat, jak uchovat a co z něj uvaříme

Svěží česneková vůně divokého tzv. medvědího česneku je v jarních měsících nezaměnitelnou vůní v lesích a lesních porostech. Sezóna divokého česneku, který nejraději roste ve stinných a vlhkých podmínkách, začíná koncem zimy a trvá až do konce jara, i když v té době už může mít své nejlepší období za sebou.

Medvědí česnek má oproti tradičnímu cibulovému česneku lehčí chuť a zelené špičaté listy a bílé květy této cibulovité vytrvalé kvetoucí rostliny jsou snadno rozpoznatelné, takže je to dobrá první zkušenost se sběrem. Protože divoký česnek roste v hojném množství, je obecně přijatelné sbírat malé množství, nicméně náš níže uvedený průvodce vysvětluje, jak sbírat divoký česnek, aniž by došlo ke škodlivému dopadu na přírodní prostředí. Listy lze jíst syrové nebo vařené a lze je rozmixovat na lahodné pesto, které se přidává do těstovin, salátů nebo polévek.

Vydejte se letos na jaře na procházku do lesa a zjistěte, jestli neucítíte vůni divokého česneku – stačí se vydat do místního lesa nebo na břeh řeky. Náš návod, jak hledat divoký česnek v přírodě, obsahuje několik klíčových informací o tom, kde ho lze najít, jaké má vlastnosti a nápady na snadné recepty s divokým česnekem.

Listy a květy jsou jedlé. Mladé listy jsou vynikající do polévek, omáček a pesta. Listy se objevují v březnu a nejlépe se sbírají mladé. Květy se objevují od dubna do června a mohou dodat salátům a sendvičům silný česnekový punc.

Jak vypadá medvědí česnek?

Česnek medvědí roste v hustých trsech a v době vrcholící sezóny často pokrývá lesní porosty. Zářivě zelené listy jsou dlouhé a špičaté s hladkým okrajem a nejlépe se sbírají v mládí. Květy česneku medvědího tvoří jemné bílé trsy a kvetou obvykle v polovině jara. Květy jsou rovněž jedlé a mohou vypadat pěkně přidané do salátů a jiných pokrmů.

Podobně jako cibulový česnek se i divoký česnek tradičně používá v Evropě jako jarní tonikum, protože má krev čistící účinky, a snižuje hladinu cholesterolu a krevní tlak, což přispívá ke snížení rizika onemocnění, jako je infarkt nebo mrtvice.

Další využití divokého česneku

Listy se kdysi vařily a získaná tekutina se používala jako dezinfekční prostředek. Jeho vůně prý odpuzuje kočky, takže se může hodit do zahrady nadšených ornitologů. Navzdory silné vůni má divoký česnek mnohem jemnější chuť než běžný česnek. Před rozkvětem se snadno zaměňuje s podobně olistěnou konvalinkou. Tu však raději nejezte, je jedovatá.

Kde najít divoký česnek

Na jaře vyrážejí z lesní půdy husté trsy zelených výhonků, které jsou známé spíše jako divoký česnek a jsou známkou toho, že les, kterým se procházíte, je velmi starý.

Medvědí česnek je blízce příbuzný s cibuli a zahradním česnekem, roste z cibulí a vydává silnou a atraktivní česnekovou vůni. V kontinentální Evropě jsou cibule považovány za oblíbenou potravu medvědů hnědých, odtud pochází vědecký název rostliny Allium ursinum (medvědí pór).

Vždy se ujistěte, že dokážete určit rostlinu, než ji utrhnete, a nikdy nejezte žádnou rostlinu, u které si nejste jisti. Při sběru potravy dbejte na to, abyste jí nechali dostatek pro volně žijící živočichy.

Několik klíčových pokynů pro sběr divoce rostoucích rostlin:

  • Před sběrem si vyžádejte povolení. V některých oblastech jsou rostlinné druhy chráněné, takže je důležité, abyste si udělali průzkum a poradili se s majitelem pozemku, než začnete sbírat.
  • Sbírejte pouze v oblastech, kde je hojná nabídka. Vyhledávejte oblasti, kde najdete potravu v hojném množství, a pak sbírejte pouze malé množství pro vlastní potřebu. Nikdy oblast zcela nevyklízejte, protože byste mohli druh poškodit a připravit o možnost sběru dalšího sběrače.
  • Ponechte dostatek místa pro volně žijící živočichy a vyhněte se poškozování stanovišť. Mnoho živočichů je závislých na rostlinách, proto nikdy neberte více, než máte v plánu sníst, protože byste tím mohli volně žijící živočichy připravit o cenný zdroj potravy. Dbejte na stanoviště volně žijících živočichů a vyhněte se jejich narušování nebo poškozování.
  • Nikdy nesbírejte chráněné druhy a nezpůsobujte trvalé škody. Divoké rostliny jsou chráněny, tak zapomeňte na vykopávání nebo jejich kompletní odstraňování.

Co dělat s divokým česnekem

Listy jsou vynikajícím doplňkem k sýrovým nebo paštikovým sendvičům. Opatrně utrhněte hrst listů, aniž byste vyrvali cibulky, a rozmixujte je nebo nasekejte a použijte jako česnek. Můžete si také schovat květy, které jsou krásnou jedlou ozdobou slaných pokrmů.

Z listů rozmixovaných s vlašskými ořechy, olivovým olejem a několika lžícemi parmazánu se dá připravit také vynikající pesto z medvědího česneku.

Ještě lepší je připravit z listů krásnou jarní polévku. Na másle osmahněte cibuli do měkka a přidejte na drobné kostičky nakrájenou bramboru a bobkový list. Po dalších pěti minutách smažení přidejte 500 ml zeleninového vývaru a vařte, dokud brambora nezměkne – asi 10 minut. Přidejte svazek listů berana a krátce povařte – ne déle než pár minut. Vyjměte bobkový list, polévku rozmixujte, dochuťte a budete mít mísu jarní zelené dobroty.

Jak skladovat a zda můžete zmrazit divoký česnek

Pokud plánujete vařit z čerstvě nasbíraného divokého česneku do jednoho nebo dvou dnů po sběru, můžete ho uložit do vzduchotěsné nádoby v lednici. Případně můžete stonek vložit do sklenice s vodou a dát do lednice, aby zůstal déle čerstvý.

Podobně jako mražené ovoce nebo zeleninu lze i divoký česnek zmrazit, aby si zachoval čerstvost a živiny. Stačí ho omýt, osušit, vložit do sáčku a zmrazit. Další výhodou zmrazení divokého česneku je, že z něj můžete vařit i mimo sezónu.

Recept na pesto z medvědího česneku

Pesto z medvědího česneku můžete přidat do těstovin nebo polévek. Ostré listy divokého česneku lze jíst syrové nebo vařené a přidávat je do těstovin, koláčů, salátů, sendvičů nebo polévek. Listy se objevují v březnu a květy obvykle od dubna do června.

Rostlina pocházející z Británie je známá také pod názvy Bear leek, Bear’s garlic, Broad-leaved garlic, Buckrams, Ramsons, Wood garlic a dorůstá výšky 45 až 50 cm. Snadno ji poznáte díky dlouhým a špičatým oválným a hladkým listům.

Zde je náš jednoduchý recept na pesto z divokého česneku.

Složení

  • Listy divokého česneku 150/200 g, omyté
  • Parmezán nebo vegetariánský/veganský tvrdý sýr 50 g nebo pořádná hrst nastrouhaného sýra
  • Stroužek česneku 1, nakrájený na kostičky nebo nadrobno
  • Citronová šťáva
  • Piniové nebo vlašské oříšky 50 g, opražené a nadrobno nasekané
  • Extra panenský olivový olej 100 ml
  • Špetka hrubé mořské soli
  • Špetka pepře

Krok 1
Listy medvědího česneku pečlivě omyjte, abyste je zbavili hlíny a nečistot. Osušte je a nahrubo nasekejte nebo natrhejte.

Krok 2
V kuchyňském robotu rozmixujte divoký česnek, stroužek česneku, tvrdý sýr, piniové oříšky a pomalu přidávejte olivový olej a citronovou šťávu, dokud nevznikne hladká pasta. Ochutnejte a přidejte sůl a pepř. Možná budete chtít přidat ještě trochu citronu nebo olivového oleje.

Krok 3
Pesto můžete použít ihned nebo ho můžete skladovat v uzavřené skleněné nádobě či plastové dóze a uchovávat v chladničce až dva týdny.

Dalším praktickým způsobem skladování pesta z divokého česneku je zmrazení ve vaničce na led, kdy lze každou kostku přidat do pokrmu.

5/5 - (1 vote)
Přihlašte se k odběru nových článků, o těch nových se dozvíte jako první.
Loading