Jste milovníky kávy? Máte rádi chvíle, kdy si můžete vychutnat tu lahodnou chuť právě uvařeného Vašeho oblíbeného nápoje? Popovídání si u kávy patří určitě k příjemným chvílím v životě. Jeden odborník řekl, že lahodné nápoje sbližují. A to je na nich možná to nejlepší.
Říká se, že vůně je největší spouštěč vzpomínek a pocitů. Tak zavřete oči a přivoňte si ke své kávě. Vyvolává to spokojený úsměv na Vaši tváři? Nebo se vracíte do vzpomínek, kdy jste se cítili moc příjemně? Tak jste ti pravý čtenáři tohoto článku. Podívejme se spolu, čím to je, že káva tak krásně voní a má tak lahodnou chuť. Mezi nejoblíbenější druh kávy patří espreso. Připravit si ho je svým způsobem umění.
Najít tu pravou směs a umět ji upražit.
Jeden výrobce kávy mi prozradil, že mu trvalo 6 měsíců, aby namíchal tu nejprodávanější směs na espreso. Používal u toho kávové zrna z celého světa. Každé zrno má svou charakteristiku. Ta přispívá ke konečné vůni a chuti kávy. Nemůžeme se tedy divit, že pražírny své receptury chrání. Když máme namíchanou směs musíme pečlivě dohlížet na pražení. Umění je v bezchybném procesu. Záleží na rychlosti zahřívání a délce pražení. Zrna se promíchávají v pražící peci. V tu správnou dobu, kdy už praskají buněčné stěny a uvolňují se aromatické oleje, horká zrna vysypeme do chladící nádoby. Tam je studený vzduch, který zabraňuje přepražení.

Ta správná příprava.
Nejdřív si zrna správně umeleme. To není jen tak. Nesmíme příliš nahrubo. Pak je káva vodnatá a slabá. Naopak moc na jemno namletá způsobí hořkou chuť. Tyto správně namletá zrna napěchujeme do filtru presovače. A tok espresa zastavíme v tu pravou chvíli. Dobře připravené espreso poznáme podle konzistence a barvy. Musí mít krásnou hustou pěnu a vypadat jako teplý med.
Až si příště uděláte espreso, obejměte hrnek oběma rukama, zavřete oči a přivoňte si, ponořte se do svých slastných a příjemných pocitů. Vychutnejte si každý doušek tohoto výjimečného nápoje. Stojí za to.
Podobné
Jak se fermentace stává novým trendem ve světě jídla
Proč je vaření uměním, které si zaslouží více než jen praktické dovednosti
Objevování tajemství umění fermentace v moderní kuchyni