Obsah
Ekologie je v posledních letech jedním z nejdiskutovanějších témat. Malé zásoby vody i jídla tíží ekology, kteří mají černé vize budoucnosti. Díky celkové situaci se již zdravý a ekologický život dostává i mezi běžné obyvatelstvo a zrovna zerowaste zacházení s potravinami je celkem oblíbeno. Nejenže tímto stylem života pomáháte vlastní planetě, ale šetříte i vaši peněženku. Každá potravina, kterou vhodíte do koše, je vlastně bankovka. Představte si, kolik takových bankovek máte v koši ročně? Naučte se s potravinami správně zacházet a ušetříte tak značnou částku.
Mějte přehled
Přehled o tom, jaké potraviny doma máte či nikoliv, je obecně příjemná záležitost, co zamezuje plýtvání. Donesené jídlo si dobře uskladněte v dózách či krabičkách. Díky tomu budete mít ve vašich poličkách pořádek, ale budete i vědět, co doma máte a co nikoliv. Potraviny, které se budou blížit zkáze, tak budete mít na očích a zpracujete je a vyhnete se masivnímu vyhazování potravin při velkém vánočním úklidu.
Nakupujte s rozmyslem
I návštěva obchodu pro vás bude jednodušší díky pořádku v kuchyni. Půjdete jen pro potraviny, které vám v kuchyni chybí. Zbytečnému nakupování věcí zamezíte též seznamem. Nakupujte kvalitní sezónní potraviny, abyste se vyhnuli produktům z hromadných výroben s přidanými látkami. Sice vám v lednici vydrží déle, ale tělo vám nepoděkuje.
Buďte kreativní a vymýšlejte si recepty ze zbytků potravin
Existují recepty, které jsou přímo dělané pro spotřebování zbytků. Výborná je třeba frittata, což je vajíčková omeleta, do které přidáte zbytky (maso, sýry, zeleninku, …). Na spotřebování zbytků je ale vhodné třeba i rizoto, či těstoviny. Fantazii se meze nekladou, vymýšlejte různé recepty a experimentujte, možná tak přijdete na zajímavý pokrm, ke kterému se budete rádi vracet.
Nepěkné ovoce a zeleninu tepelně zpracujte, nebo rozmixujte
Máte v lednici kusy zeleniny nebo ovoce, které se vám již nelíbí na pohled? Tyčový mixér vás v tomto zachrání. Ze zeleniny udělejte výborné smetanové polévky. Zeleninu povařte ve vodě, následně rozmixujte a zalijte smetanou, ochuťte dle svých potřeb. Když přidáte kus brambory, či krutonky, získáte plnohodnotné jídlo. To samé můžete udělat i s ovocem – výborné ovocné smoothie jsou skvělou svačinkou a zdravým společníkem v hektických dnech.
Jestli nejste fanoušci mixování, tak ovoce a zeleninu upravte tepelně. V buchtě je jedno, že jsou banány hnědé a rizotu nevadí, že je salát povadlý. Je škoda vyhazovat zeleninu a ovoce, co už má to nejlepší za sebou.
Jak naložit s odřezky, stonky a dalším „odpadem“?
Jan málokdo dokáže fungovat zerowaste, můžete ale svůj odpad co nejvíce eliminovat. Odpad ve formě různých stonků, odkrojků atd. zpracujte do pesta a olejů.
Ze zbytků zeleniny si vytvořte domácí chipsy. Plátky okořeňte a dejte zapéct, případně je můžete i posypat sýrem.
Ze slupek (z citrónu, dýně) si vytvořte dochucovadla – usušte je a využívejte je při vaření či pečení.
Vytvořte si jablečný ocet z ohryzků a vody – po 10 dnech odpočinku se vám vytvoří kýžený ocet.
Z ovocných slupek si můžete vytvořit výborný čaj. Stačí je jen nasušit, přidat nějaké koření (skořice, hřebíček, fenykl) případně další sušené ovoce. Směs pak už jen zalijete vodou a hotovo.
Zbylou zeleninku a maso schovejte na vývar
Alfa omega zerowaste života je vývar. Veškerý „odpad“ (slupky od cibule, mrkve, stonky koření…) a nevyužité kusy zeleniny i masa skladujte, můžete je klidně zamrazit a pak si vytvořte domácí vývar. Ať už si z něj uděláte chutnou polévku, nebo ho necháte jako základ do dalších jídel, bude se vám hodit a ušetří vám i spoustu peněz, jelikož vývary i bujony jsou v obchodech poměrně drahou záležitostí.
Podobné
Jak se jídlo stalo uměním a proč bychom ho měli vnímat jinak
Umění fermentace: jak probiotické potraviny mění naše zdraví a gastronomii
Příběh o tom, jak špatné jídlo může zachránit planetu